Nederland - Het oriënterend onderzoek naar de bestedingen van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie is nog niet afgerond, maar vormt aanleiding voor de start van een intern onderzoek.
Korpschef Erik Akerboom gaf op 8 juni opdracht aan de Afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten voor een oriënterend onderzoek naar de besteding en verantwoording van het budget dat door de korpschef aan de Centrale Ondernemingsraad is verstrekt.
Zorgvuldig
Bevindingen uit dit oriënterend onderzoek geven de korpschef nu aanleiding om een intern onderzoek te starten naar de reeds afgetreden voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad. Een intern onderzoek dient zorgvuldig uitgevoerd te worden. Om die reden wordt ook over dit nieuwe onderzoek verder niet gecommuniceerd. Het oriënterend onderzoek naar de besteding van het COR-budget is nog niet afgerond en blijft parallel aan het nieuwe onderzoek lopen.
Terughoudend
Benadrukt dient nog een keer te worden dat in een oriënterend onderzoek medewerkers geen subject van onderzoek zijn. De media wordt daarom gevraagd om terughoudend te zijn in deze periode van het onderzoek. In het oriënterend onderzoek wordt gekeken naar de besteding en verantwoording van het COR-budget.
Drie soorten onderzoek
Er zijn binnen de politie drie verschillende soorten onderzoek naar gedragingen door medewerkers: een oriënterend onderzoek, een intern onderzoek en een strafrechtelijk onderzoek.
- Een oriënterend onderzoek is een verkennend onderzoek of vooronderzoek naar mogelijk laakbaar (verwijtbaar) handelen, plichtsverzuim of strafbare feiten.
- Een intern onderzoek is een onderzoek in opdracht van de korpschef, politiechef of directeur naar vermoedelijk plichtsverzuim zoals omschreven in artikel 76 van het Besluit Algemene Rechtspositie Politie (BARP). Dit onderzoek wordt ook wel disciplinair onderzoek genoemd.
- Een strafrechtelijk onderzoek is een onderzoek onder leiding van een officier van justitie naar:
- een verdenking van strafbaar handelen
- een aangifte (door een burger) van vermeend strafbaar handelen
- de mogelijkheid dat de politie een strafrechtelijk verwijt gemaakt kan worden.