15
Fri, Nov
0 New Articles

politie

Rijsbergen - In een loods bij een bedrijf in Rijsbergen zijn zaterdag kilo’s gedroogde hennep gevonden. Ook stonden er gasflessen met grondstoffen voor het maken van XTC.

Op zaterdag 3 december 2016 om 9.00 uur startte er een politieactie naar aanleiding van binnengekomen informatie over grondstoffen voor het maken van XTC. In een loods bij een bedrijf aan de Hellegatweg zouden grondstoffen opgeslagen liggen. Er werd een rechercheteam samengesteld. Net voordat het team bij het bedrijf aankwam zagen ze dat een man in een bus van het terrein af kwam.

De auto is op de N394 door meerdere politieauto’s klem gereden. De bestuurder is aangehouden. De N394 was daardoor korte tijd volledig gestremd. Direct daarop is het team het terrein van het bedrijf op gegaan.

opslag ton chemisch afvalGrondstoffen
Op het terrein stonden verschillende loodsen en opslagcontainers. In een van de opslagruimtes troffen specialisten van het team lege jerrycans aan waar vermoedelijk MDMA olie in had gezeten. In enkel daarvan zat ook nog olie. Een eerste berekening, gemaakt door specialisten, gaf aan dat er met de olie die in de aangetroffen vaten zou hebben gezeten ongeveer 600.000 pillen gemaakt moeten zijn. In een andere opslagcontainer stonden elf flessen met gas. Dit gas wordt gebruikt bij het vervaardigen van XTC pillen. In totaal was het 700 liter explosief gas.

Hennep
In een loods trof het team tientallen kilo’s gedroogde hennep aan. Ook stond daar een afzuiginstallatie. De 28-jarige man uit Breda is naar het bureau gebracht en daar in verzekering gesteld. Het onderzoek wordt voort gezet. De stroom voor dit alles werd illegaal afgetapt, er was dus sprake van diefstal van stroom. Het energiebedrijf heeft alle stroom op het terrein afgesloten.

Georganiseerde criminalitiet
Criminelen die zich bezighouden met het maken van XTC-pillen en hennepteelt gebruiken onderling veel geweld. Er wordt veel geld mee verdient. De keerzijde van het maken en gebruik van XTC is dat er regelmatig slachtoffers vallen onder gebruikers. De verantwoordelijken hiervoor kunnen moeilijk opgespoord worden.

Bij de productie van XTC komt veel afval vrij. Dat afval wordt vaak in bossen of natuurgebieden gedumpt wat ernstige milieuschade geeft. De kosten voor het verwijderen zijn groot en komen ten laste van de gemeenschap. Wij allen betalen dat dus. Een actie als hier boven genoemd richt zich op de aanpak van (hard)drugs in Zuid-Nederland en past in een bredere aanpak om als georganiseerde overheid de georganiseerde criminaliteit te bestrijden.

Help mee hennepteelt te bestrijden
Ruikt u henneplucht of denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld verdachte situaties, Onderstaande punten kunnen wijzen op een hennepkwekerij:
-  Aanwezigheid van hennepgeur;
-  Onveilige situaties door illegale aanpassingen in de meterkast of elektriciteitsaansluiting;
-  Constant zoemend of ronkend geluid;
-  Beslagen/afgeplakte ramen of gordijnen die nooit opengaan.

Prioriteit
Politie, openbaar ministerie en gemeenten geven veel prioriteit aan de aanpak van hennep. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad (geweld, inbraken, overvallen, ripdeals en liquidaties). Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven. Maar ook als u informatie heeft over een mogelijk xtc-laboratorium willen we dat weten:
- via de politieapp of het meldformulier op politie.nl/melden,
- via 0900-8844 of WhatsApp (0612207006),
- anoniem via 0800-7000 of het meldingsformulier van M,
- via het Team Criminele Inlichtingen in een vertrouwelijk gesprek op het nummer 079-3458999