Nederland - Het aantal politiemedewerkers dat in 2015 betrokken was bij een intern onderzoek naar vermeende strafbare feiten of plichtsverzuim, bleef ten opzichte van de afgelopen jaren stabiel.
Kijkend naar het aantal onderzoeken, betrokkenen, aangetroffen normschendingen en ontslagen tonen de afgelopen tien jaren een lichte daling.
In 2015 constateerde de politie bij 447 van de 65.000 medewerkers een vorm van plichtsverzuim of een strafbaar feit. Dit betreft ongeveer 0,7 procent van het totale aantal politiemedewerkers. Vorig jaar zijn 1153 onderzoeken uitgevoerd. Twee derde daarvan bracht dus geen strafbaar feit of plichtsverzuim aan het licht. Ook de geringste aanwijzing van normschending neemt de politie serieus. Integer gedrag is immers de basis van het politiewerk.
De cijfers
De hoeveelheid interne onderzoeken – en de afhandeling ervan – schommelt al enige jaren rond hetzelfde aantal. In 2015 handelde het korps 1153 onderzoeken af, waarbij 1306 medewerkers betrokken waren; dat is ongeveer twee procent van het totale aantal medewerkers. Ten aanzien van 1217 medewerkers is een afdoening bekend geworden. In 37 procent van de gevallen (0,7 procent van het totale aantal politieambtenaren) is aannemelijk gemaakt dat zij een strafbaar feit (114) of plichtsverzuim (333) hebben gepleegd. In 131 van de 333 plichtsverzuimzaken leidde dit in 2015 tot (voorwaardelijk) strafontslag.
Twee soort onderzoek
Elke eenheid binnen de politie heeft een Afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK). Onder leiding van het Openbaar Ministerie voeren de afdelingen VIK de interne onderzoeken uit naar mogelijk gepleegde strafbare feiten – zowel in diensttijd als privé. De werkgever stelt de onderzoeken naar mogelijk plichtsverzuim in en de afdelingen VIK voeren deze ook uit. Plichtsverzuim is aan de orde als een politieambtenaar niet doet wat hij moest doen of iets doet wat hij moest nalaten (artikel 76 van het Besluit algemene rechtspositie politie).
Integriteitsbeleid
De politie heeft integriteit hoog in het vaandel staan. Voor haar omvat dit met name betrouwbaarheid en transparantie. Als collega’s van hoog tot laag in de organisatie een (inschattings)fout maken, wil dit niet altijd zeggen dat ze niet integer zijn. Politiewerk is mensenwerk. Politiemensen leven in een glazen huis. Zij zijn ook in hun vrije tijd ‘van de politie’. Onze kernwaarden integer, betrouwbaar, moedig en verbindend kennen geen vrije tijd. De burger moet er onvoorwaardelijk vanuit kunnen gaan dat politiemensen betrouwbaar zijn.
Bij een aanwijzing dat een politiemedewerker een strafbaar feit heeft begaan of ernstig plichtsverzuim heeft gepleegd, stelt de politie daarom altijd een intern onderzoek in. Het integriteitsbeleid van de politie is erop gericht om medewerkers te helpen bij het betrouwbaar handelen en het maken van de juiste keuzes. Zowel in de operatie als in de bedrijfsvoering.