22
Wed, Jan
0 New Articles

Lokal

Willemstad - Zaterdag 17 september 2016 was het weer Software Freedom Day. Sinds 2005 wordt wereldwijd elk jaar de vrijheid van software gevierd. Dit jaar in meer dan 100 steden met meer dan 300 lezingen en bijeenkomsten.

Op Curaçao wordt Software Freedom Day niet groots gevierd. Maar de enige organisatie die zich op het eiland bezighoudt met vrije software zet zich op de achtergrond voortdurend in.

Stichting 'Curaçao Open' oftewel Fundashon 'Kòrsou Habrí' is in 2011 opgericht. In dat jaar werd Software Freedom Day gevierd met het lanceren van de papiamentstalige spellingscontrole voor Libre/Open Office. We vieren dit jaar dus het eerste lustrum van Kòrsou Habrí!

In 2011 werd de open source spellchecker gelanceerd, dit in samenwerking met Fundashon pa Planifiká di Idioma (FPI). FPI leverde de 18.000 woorden uit het 'gouden boekje' onder een Creative Commons licensie en daarmee kon de stichting aan de slag. Een maand later kwam uit onverwachte hoek hulp: Manuel Ortega uit Spanje gebruikte dezelfde woordenlijst voor Firefox en Thunderbird. In 2015 werd met behulp van het Participation Programma van UNESCO een conferentie belegd op Curaçao met als titel 'Papiamentu/o in de digitale wereld'. Behalve een conferentie met verschillende sprekers uit Bonaire, Aruba, Nederland en Curaçao, werd er ook een update van de open source spellingscontrole uitgebracht.

Een ander project van de stichting is 'Nos Ta Konektá', (www.nos-ta-konekta.com) een project waarbij kinderen uit een achterstandswijk een jaar lang een laptop in bruikleen krijgen en elke twee weken lessen volgen. De laptops zijn 'Chromebooks' en bevatten geen Windows maar open source software. In 2014/15 werd het pilot project in de wijk Rif te Otrobanda gehouden, dit jaar zijn de lessen begonnen in de wijken Souax, Nieuw Nederland en Seru Domi.