KRALENDIJK - Jullie hebben de truc zelf bedacht ergens begin 1990, of eerder. De overheid maakte onvoldoende erfpachtkavels klaar, maar mensen willen wel een eigen huis. Dus iedereen zocht een erfpachtterrein, maar kon er geen krijgen van de overheid.
En eigendomsterrein was te duur. De bouw lag dus stil. Economie plat. Daarom besloten de notarissen ‘to step up to the plate’ en bedachten sluipwegen. Eén daarvan is de ‘onherroepelijke volmacht’ afgegeven door de erfpacht-verkoper aan de koper. Iemand die een onbebouwd erfpachterrein heeft, mag dat niet verkopen en overdragen aan een ander, totdat er een huis op staat. Daarna mag het vrij worden overgedragen. Welnu, iemand die een onbebouwd erfpachtterrein heeft, gaat samen met een koper naar de notaris. De erfpacht-verkoper geeft een onherroepelijke notariële volmacht aan de koper en de koper betaalt de koopprijs aan de erfpacht-verkoper. Zodra de koper met zijn eigen geld een huis heeft gebouwd op het terrein, kan hij zelf naar de notaris kan gaan en het terrein overdragen aan zichzelf. Daarvoor heeft de erfpacht-verkoper namelijk de volmacht afgegeven.
In de praktijk heeft dit meestal goed gewerkt. Er zijn enkele risico’s aan verbonden, maar zonder risico is er geen leven. Nu zitten we in de situatie dat de overheid de overdracht van ALLE onbebouwde erfpachtpercelen heeft bevroren. Dit met als doel om corruptie tegen te gaan. Dit laatste is heel mooi. Corruptie bestrijden moet. Maar nu ligt alles weer stil. Alsof er door Corona nog niet genoeg schade is toegebracht aan de economie.
Intussen maakt de overheid ook geen nieuwe erfpachtkavels klaar. Dus ligt alles nu dubbel stil. Hoe de overheid zulke dingen zo volkomen verkeerd kan aanpakken, is niet goed begrijpelijk. Maar, hoewel die oude ‘erfpacht-truc’ niet zo best is, moet hij nu maar weer worden toegepast, OMDAT het geen alternatief is om de economie maar weer te schaden met complete stilstand.
ASOTEKO, de Vereniging voor Erfpachtuitgifte zonder Corruptie, pakt de corruptie aan op de enig mogelijke manier, namelijk door de overheid aan te sporen 1.500 erfpachtkavels klaar te maken en uit te geven aan de 1.300 aanvragers. Als de overheid dat doet, is er geen schaarste meer en dan ligt de illegale handel in erfpachtterreinen vanzelf helemaal plat. Maar dan wordt er wel overal gebouwd. Ook de huren zullen dan omlaag gaan. Iedereen wint. Nu verliest iedereen. Inclusief de overheid zelf. Kiezers zullen deze domheid niet vergeten. Daarom, zolang de overheid NIETS doet, moeten de notarissen maar weer ‘step up to the plate’ en de oude ‘erfpacht-truc’ weer toepassen. Wij zijn bereid om een rechtszaak aan te spannen tegen een notaris die weigert mee te werken aan bedoelde erfpacht-truc.