09
Thu, Jul
0 New Articles

Algemeen

Den Haag - Het Nederlandse multipurposefregat Zr.Ms. Van Amstel heeft vanmorgen 175 migranten afgezet in het Italiaanse Lampedusa. Het overgrote merendeel van de migranten is gistermiddag  van een overbeladen rubberboot gehaald die bijna geen brandstof meer had.

Gistermiddag ontving de Van Amstel via Frontex een noodoproep van een rubberboot die zich op 15 mijl van de kust van Libië bevond. Aangekomen bij de rubberboot bleek deze zwaar overbeladen te zijn met 142 migranten, waaronder 21 vrouwen waarvan 4 zwanger en 6 kinderen. Naast deze onveilige situatie had het bootje nog maar zeer beperkt brandstof. De Van Amstel heeft de rubberboot langszij genomen, waarna de migranten via de statietrap aan boord konden komen.  Direct aansluitend kreeg de Van Amstel  opdracht om nog eens 33 migranten over te nemen die gisterochtend zijn opgepikt door een bootje van de NGO ‘Sea Watch’. De in totaal 175 migranten zijn vanochtend in Lampedusa aan land gezet.
 
Het is de vierde reddingsactie van Zr.Ms. Van Amstel in veertien dagen. Op 14 juni zijn 197 mensen van een zinkend schip gehaald op 75 mijl ten zuidwesten van Kreta. Een dag later werden 244 mensen gered op 80 mijl ten zuidwesten van Griekenland. Vrijdag 24 juni haalde de Van Amstel 150 migranten van een bootje op 104 mijl ten zuidwesten van Griekenland. In totaal heeft de Van Amstel nu 733 mensen op zee gered en 33 mensen overgenomen van een andere eenheid.

Het Europese agentschap Frontex is opgericht in 2004 voor versterking van de Europese grensbeheer. Daarvoor coördineert de organisatie gezamenlijke operaties op het land, op zee en in de lucht om lidstaten te ondersteunen bij de bewaking van de gezamenlijke buitengrenzen. Ondanks de ondersteuning door Frontex, blijft grensbeheer een primaire verantwoordelijkheid van de lidstaten. Nederland draagt bij met border security teams, marineschepen, kustwachtvliegtuigen, marechausseepersoneel en experts. De naam Frontex is afgeleid van het Franse ‘frontière extérieures’.