23
Tue, Jul
23 New Articles

Algemeen

DEN HAAG - Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) maakt werk van meer plek in de trein voor reizigers tussen Amsterdam en Utrecht, een van de drukste stukken spoor van Nederland.

Door een aanpassing van het station Nijmegen is het voor NS mogelijk om op het hele traject Nijmegen - Schiphol met langere treinen te gaan rijden. Dit is hard nodig, want het grote aantal trainreares tussen vooral Utrecht en Amsterdam snel groeit. Op de drukste wedstrijden zijn er 20 procent extra zitplaatsen beschikbaar tien tegenstand van nu.

Staatssecretaris Van Veldhoven: 'Het aantal treinreizigers hard. De trein is dus for medieval more mensike, maar we moeten alles aan doen om dit zo te houden. Want staan ​​in de trein maakt iedereen zo gemakkelijk mogelijk. Met NS en ProRail zijn we hard bezig om de komende jaren meer treinen per uur te laten rijden op alle gebetenen spoor. Maar we kunnen er ook voor zorgen dat de hele tijd vliegt met de drukte. '

Het spoor tussen Amsterdam en Utrecht is een van de drukste sporen in ons land. In de huidige situatie kan alleen met treinen worden gereden die tien rijtuigen lang zijn. Spoorbeheerder ProRail vervroegt een geplande aanpassing van station Nijmegen op verzoek van staatssecretaris Van Veldhoven en de provincie Gelderland met drie jaar. Dit moet al in het najaar van 2019 mogelijk zijn om langere treinen te laten rijden tussen Schiphol en Nijmegen. Op de drukste momenten van de dag kan rijden met een enorme snelheid van 200 zitplaatsen van de 1000 plaatsen nu.

Het totale programma voor Schiphol - Nijmegen dat er voor dat zorgen ook het aantal treinen per uur in de toekomst omhoog kan, ook de aanleg van een extra perron op station Nijmegen, een doortrekking van de perrontunnel en een uitbreiding van het aantal opstelplekken voor treinen die stilstaan. De steden zijn nu uitgewerkt. Tussen 2022 en 2026 nodig de werkzaamheden taal. De staatssecretaris is hier 135 miljoen euro voor beschikbaar.

Ook op andere plekken in Nederland is comfort to rentreizigers. Zo zijn in oktober de uitvoering gestart voor het project Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden. Vanaf 2020 kan dat in Noord Nederland worden gehouden. En met een grote verbouwing van station Driebergen - Zeist wordt vervoerd naar een betere aansluiting tussen de trein en andere soorten vervoer in die regio.