20
Thu, Jun
25 New Articles

Foto: Koninklijkhuis

Algemeen

Rijnland-Palts en Saarland - Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen van woensdag 10 tot en met vrijdag 12 oktober 2018 een werkbezoek aan de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Saarland.

Het Koninklijk Paar wordt begeleid door minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De minister leidt ook de economische missie die gelijktijdig plaatsvindt op onder meer het terrein van Digitalisering, met als thema Veilige en Digitale Industrie en Life Sciences & Health (LSH), met de nadruk op eHealth en ouderenzorg. Vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge, leidt de LSH-missie. De economische missie sluit aan op het transformatieproces in Rijnland-Palts en Saarland van oude industrie naar een digitale economie.

Woensdag 10 oktober Rijnland-Palts
Coöperatieve gedachte – Mainz
In de ochtend van woensdag 10 oktober worden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bij de Staatskanselarij van Rijnland-Palts in Mainz ontvangen door minister-president Malu Dreyer en haar echtgenoot Klaus Jensen. Na een nadere kennismaking volgt een lunch, waarbij de minister-president en de Koning een toespraak houden. De lunch staat in het teken van “Raiffeisen 200 jaar”. F.W. Raiffeisen werd in 1818 geboren in de deelstaat en is één van de grondleggers van de coöperatieve gedachte. Hij startte een boerenleenbank vanuit het idee dat door collectieve inzet duurzame verbeteringen mogelijk zijn. Tijdens de lunch gaan Ralf Barkey, bestuursvoorzitter van het Genossenschafts-Verband der Regionen, en professor Tine de Moor, hoogleraar sociale en economische geschiedenis in Utrecht, in op de coöperatieve gedachte anno 2018.

Innovatie binnenvaartketen en digitalisering wijnbouw – Oberes Mittelrheintal en Moezel
Na de lunch vertrekt het Koninklijk Paar naar Oberwesel om tijdens een boottocht over de Rijn te spreken met Duitse en Nederlandse vertegenwoordigers van havenbedrijven, industrie, binnenvaart en overheid over verduurzaming en innovatie van de binnenvaartketen. De boottocht voert de Koning en Koningin door het UNESCO Werelderfgoed Oberes Mittelrheintal.
In de namiddag arriveren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Bernkastel-Kues aan de rivier de Moezel. Na bezichtiging van een wijngaard en uitleg over digitalisering in de wijnbouw, gaat het Koninklijk Paar in gesprek met Nederlandse en Duitse wijnboeren en onderzoekers over samenwerking, klimaat en technologische ontwikkelingen in de wijnsector.

Trade dinner - Trier
‘s Avonds is het Koninklijk Paar in Trier aanwezig bij het diner van de Nederlandse handelsdelegatie en hun Duitse counterparts. Minister Kaag en de minister van Economische Zaken van Rijnland-Palts, Volker Wissing, houden een toespraak.

Donderdag 11 oktober Rijnland-Palts en Saarland
Werelderfgoed en 200e geboortedag Karl Marx - Trier
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezichtigen donderdagochtend 11 oktober in Trier de Porta Nigra. De stadspoort stamt uit de Romeinse tijd en is hét herkenningsteken van Trier. Aansluitend bezoekt het Koninklijk Paar de Dom Sint Pieter en de naastgelegen Onze-Lieve-Vrouwekerk. De drie monumenten staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Trier viert dit jaar de tweehonderdste geboortedag van stadsgenoot Karl Marx. Het Koninklijk Paar sluit het bezoek aan Rijnland-Palts hierom af met een bezichtiging van een tentoonstelling in het Rheinisches Landesmuseum over het leven en werk van Karl Marx. Marx ontwikkelde zijn gedachtegoed in de 19e eeuw tijdens de opkomst van de zware industrie.

Veilige en Digitale Industrie – Coöperatieve gedachte – Saarbrücken - Saarlouis, Saarland
Op donderdagmiddag worden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Saarland op de Staatskanselarij in Saarbrücken ontvangen door minister-president Tobias Hans en zijn echtgenote Tanja Hans. In Stadtschloss Saarbrücken volgt een lunch, waar de minister-president en de Koning een toespraak houden. In de middag sluit het Koninklijk Paar aan bij de economische missie Veilige en Digitale Industrie op de Universiteitscampus van Saarbrücken. Nederlandse en Duitse deelnemers aan het programma laten digitale ontwikkelingen in de maakindustrie zien en bespreken verdere samenwerking op het terrein van Kunstmatige Intelligentie, Cyber Security, Smart Industry en Arbeid 4.0. Aansluitend vertrekken Koning en Koningin naar Saarlouis om een praktijkvoorbeeld te zien van de decentralisatie van energieproductie. De Bürger-Energie-Genossenschaft Köllertal eG is een energiecoöperatie georganiseerd door burgers in samenwerking met de stad Saarlouis. In Duitsland bestaan inmiddels ruim 1800 soortgelijke coöperaties.

Transformatie van oude naar nieuwe industrie - Mettlach
’s Avonds bij het diner in Schloss Saareck in Mettlach geven de Duitse filosoof Richard David Precht en de Nederlandse historicus Rutger Bregman hun toekomstvisie op de verhouding tussen mens en machine bij de transformatie van oude naar nieuwe industrie en het belang hiervan voor Europa.

Vrijdag 12 oktober – Saarland
Werelderfgoed – Transformatie van oude naar nieuwe industrie – Völklinger Hütte
Op vrijdag 12 oktober gaan Koning en Koningin naar Industrieel Werelderfgoed Völklinger Hütte. In deze voormalige ijzersmelterij vindt een tweedaagse bijeenkomst plaats met deskundigen en internationale studenten over de ontwikkeling van de industrie- en arbeidscultuur in Europa. Na een rondleiding door het oude fabriekscomplex, spreekt het Koningspaar met de deelnemers. 2018 is het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed, met als motto ‘Ons Erfgoed: waar verleden en toekomst samenkomen’.

eHealth en ouderenzorg - Homburg
Het bezoek aan Saarland wordt afgesloten in de Universiteitskliniek in Homburg, waar het Koninklijk Paar samenkomt met de economische missie Life Sciences & Health en de Duits-Nederlandse samenwerking op het terrein van eHealth en ouderenzorg wordt besproken en gedemonstreerd.