19
Fri, Apr
0 New Articles

Algemeen

DEN HAAG - 500 Nederlandse militairen ontvangen op donderdag 22 maart in Zwolle hun Herinneringsmedaille Internationale Missies. De militairen namen aan diverse missies deel. Minister van Defensie Ank Bijleveld en Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer zullen de medailles opspelden.

De meeste militairen die gedecoreerd worden, namen deel aan de missies in Mali, Afghanistan en Irak. Ook waren militairen ingezet in Azië, Afrika en het Midden-Oosten.

Mali
De Verenigde Naties (VN) proberen de veiligheid en stabiliteit in Mali te herstellen. Dit gebeurt met de Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (Minusma). Nederland levert sinds april 2014 een belangrijke bijdrage aan deze VN-missie.

Afghanistan
Sinds 1 januari 2015 nemen Nederlandse militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Deze missie heeft als doel het veiligheidsapparaat, leger en politie, in Afghanistan te versterken. De meeste militairen zijn in het noorden van het land gestationeerd, bij de stad Mazar-e-Sharif. Duitsland heeft in deze regio de leiding over de missie.

Irak
In Irak dragen Nederlandse militairen bij aan de Capacity Building Mission, waarbij ze Iraakse en Koerdische strijdkrachten opleiden. Deze opleidingen maken deel uit van de Nederlandse steun aan de internationale coalitie die tegen terreurorganisatie ISIS strijdt.

Waardering en erkenning
De Herinneringsmedaille Internationale Missies wordt toegekend aan militairen die ten minste 30 dagen onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen.

Met deze medaille en de ceremonie spreekt Defensie haar waardering uit voor de inzet van militairen, die vaak onder moeilijke omstandigheden ver van huis opereren. De uitreiking vindt plaats in het bijzijn van familie en relaties en onder begeleiding van militaire muziek.

Niet alleen de militairen ontvangen een blijk van waardering en erkenning, ook hun thuisfront wordt in het zonnetje gezet. Als dank voor steun tijdens de uitzending ontvangt de relatie van de militair een draagspeld in de vorm van een anjer. Voor de kinderen is er de speciale kindermedaille.