04
Thu, Jun
12 New Articles

Algemeen

DEN HAAG - Hierbij wil ik u uitnodigen voor de lancering van de Grondstoffenscanner op woensdag 21 maart 2018 in de Jaarbeurs in Utrecht tijdens de ESEF, vakbeurs voor de maakindustrie.

logoOver de Grondstoffenscanner:
Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat wij toegang houden tot onze materialen? Hoe zorgen we ervoor dat we de leveringszekerheid veilig stellen? Bijvoorbeeld lithium voor de benodigde elektrische auto's in 2030. Of zelfvoorzienend kunnen worden?

Als Nederland zullen we vol moeten inzetten op onderzoek en ontwikkeling naar alternatieve materialen, efficiënte inzet van materialen en intensivering van recycling. Is de circulaire economie de oplossing?! Ondernemers gaan de komende jaren hier dan ook meer en meer mee te maken krijgen. Niet alleen vanwege beleidsvoornemens maar ook omdat circulariteit businesskansen biedt. Tijdens de bijeenkomst wordt de 'Grondstoffenscanner' gelanceerd. Met dit praktische instrument kan elk bedrijf zien welke (kritische) grondstoffen er in een product of halffabricaat zitten.

Op verzoek van FME en Metaalunie heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een consortium opdracht gegeven een grondstoffenscanner te ontwikkelen. Hiermee is het mogelijk te zien welke kritische grondstoffen er in een product of halffabricaat zitten en worden oplossingen aangeboden. David Pappie (directeur Topsectoren en Industriebeleid ministerie van Economische Zaken en Klimaat) zal de grondscanner aanbieden aan FME, NEVI en Metaalunie.