13
Mon, Jul
0 New Articles

Algemeen

NEDERLAND - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag langdurige behandeling geëist tegen een 31-jarige verdachte voor een reeks diefstallen. De man stond terecht voor vier diefstallen, maar is de afgelopen vijf jaar al elf keer eerder veroordeeld. Volgens de officier van justitie moest dat nu maar eens klaar zijn.

Vrijdag moest de man voor de rechter verschijnen voor het stelen van portemonnees, telefoons, een jas en zonnebrillen. De diefstallen zijn volgens de officier van justitie allemaal eenvoudig te bewijzen. Wat ze zorgelijker vindt, is het justitiële verleden van de man. Verdachte lijkt zelf de ernst van zijn situatie niet in te zien, maar zijn drugsgebruik, gebrek aan huisvesting en zijn eigen houding doen vermoeden dat hij na deze vervolging wéér in de fout zal gaan.

De officier van justitie heeft de rechtbank gevraagd om een zogenoemde ISD-maatregel op te leggen. In zo'n Instelling voor Stelselmatige Daders kunnen meerderjarige daders worden geplaatst die keer op keer in de fout gaan. Met deze dwangmaatregel wordt beoogd het uitzichtloze patroon van vastzitten, vrijkomen en terugvallen dat deze groep stelselmatige daders kenmerkt, te doorbreken. De maatregel is met name bedoeld als bescherming van de samenleving.