01
Wed, Apr
0 New Articles

Algemeen

AMSTERDAM - Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wil. Stichting Amsterdam Gay Pride wil met haar festival blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTI’s in het bijzonder, waar ook ter wereld.

Om deze boodschap blijvend te benadrukken start Pride Amsterdam op 29 juli 2017 met de zogenoemde Pride Walk. De organisatie verwacht bij deze openingsactiviteit enkele duizenden mensen die mee lopen dwars door het centrum van Amsterdam. Op initiatief van de ambassadeur van Canada doen ook tientallen vertegenwoordigers en ambassadeurs van de zogenoemde Equal Rights Coalition mee.

De Pride Walk is een demonstratieve en activistische loop van het Homomonument naar het Vondelpark. Het is de ‘tegenhanger’ van de wereldberoemde botenparade die een week later op 5 augustus plaatsvindt. De Pride Walk begint ’s morgens om 11:00 uur bij het Homomonument met een korte manifestatie met enkele sprekers. De stoet vertrekt daarna via de Rozengracht, Marnixstraat en Leidseplein naar het Vondelpark. In het Vondelpark vind vervolgens Pride Park plaats, een manifestatie voor en door de hele LHBTI-community en duurt tot ’s avonds 23:00 uur. Thema van de Pride Walk is: ‘Marching for those who can not join us’.

Met dit thema vraagt de organisatie aandacht voor de situatie van LHBTI’s in de 76 landen waar homoseksualiteit in het wetboek van strafrecht staat. “In 7 landen staat op homoseksualiteit zelfs de doodstraf”, stelt organisator en ambassadeur Hans Verhoeven van Pride Amsterdam. “Daarnaast tonen we met de Pride Walk de diversiteit en veelkleurigheid van onze LHBTI-community. Allerlei LHBTI-organisatie’s uit Nederland lopen dan ook mee met de Pride Walk.”

De diversiteit is groot. Zo lopen mee: een Iraanse groep, Roze 50+ (ouderen), Zonder Stempel (LHBTI's met een beperking), COC Amsterdam, Out&Abroad (chinese LHBTI’s), Roze gebaar (dove LHBTI’s), AIDS Fonds,Rainbow Network, Dykes on Bikes, TransAmsterdam, Pride Osdorp, Work Place Pride en Pride Company (bedrijven), John Blankenstein Foundation (sport) en Artsen Zonder Grenzen (AZG). Het is overigens voor het eerst dat AZG zich publiekelijk committeert aan een LHBTI-manifestatie. Ook zullen er dit jaar veel jongeren meelopen. Voor het eerst aanwezig een (grote) groep jongeren (14 tot 18 jaar). Hun deelname wordt met 13 (jongeren) organisaties gecoördineerd. “Daarnaast is het een eer dat de landen, die zich aangesloten hebben bij de Equal Rights Coalition, ook meedoen”, zegt Hans Verhoeven. “Er zijn vertegenwoordigers, waaronder ambassadeurs van 18 landen onder meer: Canada, USA, Albanië, Uruguay, Australië, Zweden, Argentinië, Chili, Slovenië, Oostenrijk, Mexico, Israël, Finland en Duitsland. Zo geven we wereldwijd een signaal af.”

Onder de noemer Flags of Shame worden de vlaggen meegedragen van de 76 landen waar homoseksualiteit in het wetboek van strafrecht staat. De dragers van deze vlaggen hebben een T-shirt aan met daarop het logo van 76crimes.com, de website die de ontwikkeling in die landen op de voet volgt en de wereld daarover bericht. Dit jaar worden de vlaggen van Belise, Marokko en de Seychellen in het zonnetje gezet. Deze landen wijzigden het afgelopen jaar hun wetgeving, daar is homoseksualiteit niet langer strafbaar.. Mensen die (financieel) bij willen dragen kunnen terecht op de crowdfund-pagina en een element van de Pride Walk sponsoren: www.pridewalk.amsterdam.

Pride
Pride Amsterdam 2017 wordt van 29 juli tot en met 6 augustus 2017 gehouden. Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI’s. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen. Pride Amsterdam biedt met haar partners een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport. Hoogtepunt is de beroemde Botenparade, waarbij inhoud en amusement samenkomen tot een bruisend spektakel. Het thema van het negen dagen durende festival dit jaar is: ‘This Is My Pride’. De vrijheid om te leven zoals je wilt en de ‘LHBTI-community’ staan centraal. Meer informatie en programma op www.pride.amsterdam.