13
Thu, Aug
0 New Articles

Algemeen

Den Haag - Het marineschip Zr.Ms. Van Amstel vertrekt zaterdag 4 maart als stationsschip naar het Caribisch Gebied. Voor vertrek ontvangt de bemanning uit handen van de Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, vice-admiraal Rob Bauer, de ‘Herinneringsmedaille humanitaire hulpverlening bij rampen’.

Ze krijgen de medaille  voor hun deelname aan de EU FRONTEX operatie in de Middellandse Zee. Het Multipurposefregat voer in de eerste helft van 2016 vier maanden lang in de Egeïsche als in de Middellandse Zee. Met name de inzet voor FRONTEX in de Middellandse Zee had een grote impact op de bemanning. Het schip en de bemanning bracht in vier weken 1.024 migranten in veiligheid en legde voor FRONTEX 6.256 zeemijlen (11.586 km) af. Ook werd tijdens deze inzet aan boord een meisje geboren. Zij kreeg de naam Gelila, wat volgens haar Eritrese moeder ‘from the ocean’ betekent.

De komende vier maanden vaart de Van Amstel als stationsschip in het Caribisch Gebied. Naast maritieme presentie, bestaat de belangrijkste taak van het stationsschip uit het uitvoeren van counterdrugsoperaties. Hiertoe wordt het schip ingezet voor zowel de Koninklijke Marine, de kustwacht Caribisch Gebied als de Amerikaanse geleide internationale counterdrugsorganisatie, de ‘Joint Interagency Taskforce South’. En route naar Curacao voert het schip nog diverse helikopteroperaties met de NH-90 uit en trainingen voor het geëmbarkeerde boardingteam.