15
Wed, Jul
17 New Articles

Algemeen

Den Helder - Het marineschip Zr.Ms. De Ruyter keert op vrijdag 30 december terug in haar thuishaven te Den Helder. Na een missie van vier maanden en de kerst op zee doorgebracht te hebben, worden de bemanningsleden weer herenigd met hun familie en vrienden.

Het fregat had als taak om mensensmokkelnetwerken in de Egeïsche Zee in kaart te brengen. Daarnaast diende De Ruyter als stafschip voor het NAVO-vlootverband Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2).
    
Aan boord van Zr.Ms. De Ruyter stuurde een internationale 20-koppige staf het NAVO-vlootverband SNMG2 aan. Het schip bracht samen met andere NAVO-schepen mensensmokkelnetwerken in kaart via verkenningen, controles en toezicht op de wateren in het oostelijke deel van de Egeïsche Zee.

De NAVO deelt de vergaarde informatie met de Turkse en Griekse autoriteiten. Die kunnen daardoor beter optreden tegen mensensmokkel. Ook met de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex worden inlichtingen gedeeld.

Migranten
De Ruyter heeft gedurende 4 maanden 23 vaartuigen gedetecteerd met gemiddeld 40-60 migranten aan boord. Na het opmerken van de vaartuigen lichtte het schip de Griekse of Turkse kustwacht in. Zij zorgden vervolgens voor opvang. In geval van acute nood was het schip verplicht hulp te bieden, door bijvoorbeeld drenkelingen aan boord te nemen. Dit heeft De Ruyter ook gedaan toen twee personen probeerden van Turkije naar het Griekse eiland Chios te zwemmen. De mannen zijn aan de Turkse kustwacht overgedragen.

Meiden op missie
Bijzonder was dat de twee matrozen (Mandy en Nora) aan boord een vlog bijhielden tijdens de missie. Het was voor het eerst dat er aan boord van een marineschip werd gevlogd. Zo kregen de volgers een unieke kijk achter de schermen van deze reis. Ze lieten wekelijks zien hoe het is om te wonen en te werken op een marineschip tijdens een missie.

De laatste aflevering is te bekijken via https://youtu.be/xFsgIA1BTR4