07
Sun, Mar
0 New Articles

De locoburgemeester van Den Haag, Rabin Baldewsingh, spelde hem de bijbehorende versierselen

Algemeen

Den Haag -0Ruben Severina (Curaçao, 1 maart 1956), voorzitter van de Stichting SPLIKA en promotor van Antilliaans-Arubaanse organisaties en initiatieven in Nederland, is door Koning Willem-Alexander benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De locoburgemeester van Den Haag, Rabin Baldewsingh, spelde hem de bijbehorende versierselen op tijdens de viering in Den Haag zondag van het 26-jarige jubileum van SPLIKA.

Severina heeft zijn Koninklijke onderscheiding in belangrijke mate te danken aan zijn jarenlange inzet voor de erkenning van het Papiaments en het cultureel erfgoed van de eilanden in het Koninkrijk en aan zijn inititiatieven om, via thumbnail Ruben Severina met lintjeonder meer de MAAPP, Antilliaanse en Arubaanse Nederlanders te mobiliseren om actief deel te nemen aan de Nederlandse samenleving.

SPLIKA:

SPLIKA staat voor Stimulá (het stimuleren van) Papiamentu (het Papiaments), Literatura (van de literatuur) i Informashon (en de informatie) riba Kultura (over de cultuur) di Antianan abou (van de Antilliaanse Benedenwinden). Sinds de oprichting door Severina en anderen in 1990, heeft SPLIKA , onder de bezielende leiding van en –in de jaren dat hij geen voorzitter was- sterk gestimuleerd door Ruben Severina, belangrijke stappen bereikt of helpen bereiken in het gebruik en erkenning van het Papiamentu als minderheidstaal in het Koninkrijk.

MAAPP:

De constatering, kort na zijn aankomst in Nederland in 1989, dat Antilliaanse en Arubaanse Nederlanders slecht geïnformeerd waren over hun positie, kansen en uitdagingen in de Nederlandse samenleving en –uitzonderingen daargelaten- niet echt meetelden brachten hem ertoe activiteiten te organiseren om Antillianen en Arubanen te bewegen om zich beter te laten informeren over hun nieuwe thuisland en zich actiever in te zetten om de eigen positie te verbeteren en hun steentje bij te dragen aan een betere Nederlandse samenleving. Deze activiteiten leidden in 2000 tot de oprichting van de MAAPP: Movimentu Antiano Arubano pa Promové Partisipashon (Antilliaanse Arubaanse Beweging ter Promotie van Participatie). Al snel werd de MAAPP, door de persoonlijke benadering en serieuze boodschap van Ruben Severina, een belangrijke stem van de Antilliaans-Arubaanse gemeenschap in Nederland en gesprekspartner van zowel de landelijke overheid als van gemeenten.

In 2008 trad Severina terug als voorzitter en bestuurslid van de MAAPP en hij besteedt sindsdien weer een groot deel van zijn vrije tijd aan het werk van SPLIKA en aan zijn voorzitterschap van de sectie Papiaments van de Vereniging Levende Talen (https://levendetalen.nl), een beroepsvereniging van taaldocenten.

Ruben Severina woont met zijn gezin in Zoetermeer en is in het dagelijks leven werkzaam bij het Werkgeversservicepunt Den Haag, een organisatie die bemiddelt tussen werkgevers en werkzoekenden.