24
Sun, Jan
0 New Articles

Algemeen

Den Haag - Circa 400 Nederlandse militairen ontvangen op donderdag 15 september de Herinneringsmedaille Vredesoperaties voor hun bijdrage aan de missies in Mali, Irak en Afghanistan.

De Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, reikt de medailles uit. De ceremonie voor militairen uit de missies in Irak en Afghanistan vindt plaats in Steenwijk. De militairen die in Mali hebben gediend, ontvangen hun medaille in Nieuwegein.
 
De missie Resolute Support in Afghanistan draagt bij aan het verder opbouwen van het veiligheidsapparaat, leger en politie. De Capacity Building Missie Irak (CBMI) ondersteunt Iraakse en Koerdische strijdkrachten met training en advies. De opleidingen behoren tot de Nederlandse steun aan de internationale coalitie die bijdraagt aan de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. Afgelopen vrijdag heeft de ministerraad besloten de missie in Irak te verlengen tot eind 2017. Over de Nederlandse bijdragen aan de missies in Mali en Afghanistan wordt binnenkort door het kabinet een besluit genomen.
 
De militairen die deelnamen aan de VN-missie MINUSMA maakten deel uit van verschillende eenheden. De multinationale All Sources Intelligence Fusion Unit (ASIFU) analyseerde in Bamako de gegevens uit het veld. Om de gewenste informatie te verkrijgen, hebben de Nederlandse Intelligence, Surveillance and Reconnaissance-compagnie en het helikopterdetachement meerdere operaties uitgevoerd in de omgeving van Gao, Ansongo, Menaka en Kidal.
 
De Herinneringsmedaille Vredesoperaties wordt toegekend aan militairen die ten minste 30 dagen onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen. Met deze medaille en de ceremonies spreekt Defensie haar waardering uit voor de inzet van deze militairen, die vaak onder moeilijke omstandigheden opereren. De uitreiking vindt plaats in het bijzijn van familie en relaties en wordt opgeluisterd met militaire muziek. Niet alleen de militairen ontvangen een blijk van waardering en erkenning, ook hun thuisfront. Als dank voor de steun tijdens de uitzending ontvangt de relatie van de militair een verzilverd roosje. Voor de kinderen is er het speciale kindermedaillon.