06
Thu, Aug
0 New Articles

Algemeen

Soesterberg - Hare Majesteit Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag 13 september in Soesterberg een werkbezoek gebracht aan de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) van het ministerie van Defensie.

De EOD zorgt voor identificatie en ruiming van explosieven. Tijdens het bezoek sprak Koningin Máxima met een EOD’er in opleiding en een instructeur. Ook kreeg zij te zien welk materieel de EOD gebruikt bij het onschadelijk maken en tot ontploffing brengen van explosieven. Aansluitend werd op een ruimingslocatie een gevonden explosief bekeken en een toelichting gegeven op het materiaal en de werkwijze van de ruimingsploeg. Koningin Máxima bracht het explosief op veilige afstand tot ontploffing.    
 
De EOD is een eenheid van circa 220 medewerkers van alle krijgsmachtdelen, bestaande uit een grondgebonden compagnie, een maritieme compagnie, een EOD-school, een kenniscentrum en een staf. De eenheid krijgt zo’n 2500 meldingen per jaar. Het gaat daarbij met name om explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast komt de dienst ook in actie bij verdachte pakketjes in een trein, op een vliegveld of in een winkelstraat. De kustwacht schakelt de EOD in als een vissersschip een vliegtuigbom of zeemijn in z’n netten heeft. Bij de berging van een gecrasht militair vliegtuig stelt de dienst de explosieve delen in het vliegtuig veilig. Verder ruimt de EOD bij missies in het buitenland explosieven voor de veiligheid van de eigen troepen.