21
Sun, Jul
0 New Articles

Algemeen

DEN HAAG - Zijne Majesteit de Koning ontving donderdag 4 juli de voorzitters van gemeentelijke netwerken op Paleis Huis ten Bosch. De Koning sprak met hen over de verbinding tussen grote en kleine gemeenten en tussen Randstad en regio.

Het gesprek ging ook over de oorzaken en gevolgen van maatschappelijke onrust, over het vertrouwen tussen overheid en burgers en over de omgang met mensen die het vertrouwen in instituties hebben verloren of de democratische rechtsorde afwijzen.

Alle voorzitters zijn met hun netwerk actief binnen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De missie van de VNG is de krachten van de gemeenten te bundelen en samen op te trekken in het belang van de lokale overheid en haar inwoners. Onder anderen directeur van de VNG Leonard Geluk en VNG-voorzitter Sharon Dijksma waren bij het gesprek aanwezig. Dijksma is als burgemeester van Utrecht tevens lid van de G4, het netwerk van de vier grootste Nederlandse gemeenten.

Naast de G4 hebben ook andere gemeenten een eigen netwerk gevormd. Zo hebben de grotere steden zich verenigd in de G40 en de middelgrote gemeenten in de M50. De kleine gemeenten werken samen in de K80 en de grotere plattelandsgemeenten in de P10. Ook herindelingsgemeenten hebben een eigen netwerk: de R8. Hoewel elk van deze netwerken eigen uitdagingen kent en daarbij onderling kennis deelt en samenwerkt, hebben zij ook veel gezamenlijke ambities en belangen. Tijdens het gesprek werden deze verbindingen nader belicht. Ook de voorzitters van het Genootschap van burgemeesters en de Wethoudersvereniging waren aanwezig. Beiden richten zich op professionalisering en ondersteuning van hun ambtsdragers.