01
Wed, Dec
0 New Articles

Algemeen

’S-HERTOGENBOSCH - Zijne Majesteit de Koning brengt op dinsdagochtend 13 juli een werkbezoek aan de redactie van het Brabants Dagblad in ’s-Hertogenbosch ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan van de krant.

 

Het huidige Brabants Dagblad (BD) komt voort uit verschillende opvolgers van de op 2 juli 1771 opgerichte 's Hertogenbossche Dingsdagse en Vrijdagse Courant Het Brabants Dagblad maakt deel uit van DPG Media en telt zes edities - Den Bosch, Meierij, Oss, Uden/Veghel, Tilburg en De Langstraat. Dagelijks bereikt het dagblad 280.000 krantenlezers en 347.000 bezoekers via de website of app. Het BD werkt met bijna tweehonderd regionale verslaggevers, waarvan er tachtig in vaste dienst zijn van de krant.

De Koning spreekt na een korte inleiding over recente ontwikkelingen bij de krant en de positie van de krant in de regio met enkele verslaggevers, fotografen en een vertegenwoordiger van Politie Noordoost Brabant over de toenemende agressie tegen journalisten in hun dagelijkse werk en de risico’s en dilemma’s die verslaggeving op locatie met zich meebrengt. Aansluitend spreekt de Koning met een onderzoeksjournalist en een regioverslaggever over het volgen van het lokaal bestuur en bedrijven in de regio, transparantie en de afwegingen die daarbij gemaakt worden.

Na een korte ronde over de redactievloer langs de nieuwsdienst, de online redactie, de eindredactie en vormgeving, spreekt de Koning met medewerkers en de vrouwelijke redactiechef van de edities Tilburg en De Langstraat over diversiteit. Het Brabants Dagblad heeft een nog steeds overwegend “witte” redactie en weinig vrouwen in leidinggevende functies. Eind 2020 heeft de krant een oproep gedaan aan mensen met een migratie-achtergrond die geen journalist zijn, maar wel zouden willen worden. Na een aantal door het BD opgezette masterclasses journalistiek gaan twee van de deelnemers een half jaar aan de slag op de redactie. Daarnaast is een traject gestart om de positie van vrouwen te verbeteren.

Tot slot ontmoet de Koning enkele lezers van het Brabants Dagblad, zowel de lezers van de papieren editie die veelal ouder zijn dan vijftig, als jongeren die het dagblad via de gratis website en app lezen. Ook ziet het Brabants Dagblad het aantal betalende online abonnementen groeien. De lezers vertellen de Koning wat de krant voor hen en voor de regio betekent.

Tijdens het bezoek worden de geldende maatregelen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.