23
Mon, Sep
16 New Articles

politie

Vaassen - De politie in Vaassen heeft eind vorige week een 36-jarige man uit Vaassen aangehouden wegens illegaal wapenbezit. Ook trof de politie in zijn berging een flinke hoeveelheid illegaal vuurwerk aan.

De politie was getipt op filmpjes die de man zelf op internet zette. In enkele filmpjes was bijvoorbeeld te zien dat de man kinderen uit zijn buurt onder andere met een balletjespistool liet spelen, en dat hij illegaal vuurwerk afstak. De wapens waar de kinderen mee speelden zagen eruit als echte vuurwapens.aanhouding handboeien 2

Airsoftwapen

De politie stelde een onderzoek in naar de identiteit van de man en heeft hem donderdagochtend thuis aangehouden. In zijn woning trof de politie drie illegale wapens aan; een airsoftwapen (balletjespistool) en twee gasalarmpistolen. Ook trof de politie een doos lege patronen aan, wat ook in strijd is met de wet wapens en munitie. De wapens en patronen zijn in beslag genomen.

Illegaal vuurwerk

In de berging van de man trof de politie meerdere kilo’s illegaal vuurwerk aan, waaronder cobra’s, nitraatbommen en strijkers. Een deskundige van de politie kwam ter plaatse om het vuurwerk te beoordelen en op zijn advies is de EODD opgeroepen om een bepaald zelfgemaakt explosief veilig af te voeren.

Proces-verbaal
De 36-jarige man is ingesloten voor nader verhoor en onderzoek en vrijdag eind van de dag heengezonden. De politie maakt proces-verbaal tegen hem op.

Campagne tegen nepvuurwapens
Het is in Nederland verboden om nepvuurwapens mee te nemen op straat, naar school of naar andere publieke ruimtes. Dit kan voor dreigende situaties zorgen. In een situatie waarin de politie snel een beslissing moet nemen is het verschil tussen een echt en nep wapen vaak nauwelijks te zien. Bij twijfel en in het belang van zowel de eigen veiligheid als de veiligheid van omstanders, benadert de politie de gebruiker als vuurwapengevaarlijke verdachte. Met alle gevolgen van dien.

Levensecht
Afgelopen weekend is een landelijke campagne van de politie gestart om tieners te waarschuwen voor het gevaar van rondlopen met nepvuurwapens. De politie krijgt 20 tot 30 meldingen per week over jongeren die met vuurwapens lopen. Nepvuurwapens, zo blijkt vaak achteraf, maar zo levensecht dat de politie dat niet op afstand kan zien.

CE-keurmerk
Het bezit van nepvuurwapens is verboden in Nederland. Alleen speelgoedwapens met een CE-keurmerk zijn toegestaan. Maar ook daarvoor geldt dat het verboden is om deze openlijk op straat of in publieke ruimtes te dragen.