26
Tue, May
22 New Articles

politiek

Den Haag / Slowakije - Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden opent donderdagmiddag 30 juni de tentoonstelling European Stars: Miró & Cobra in het Danubiana Meulensteen Art Museum in Bratislava in de Republiek Slowakije.

De tentoonstelling toont de relatie in stijl en werkwijze tussen de werken van de Spaanse kunstenaar Joan Miró (1893-1983) en die van de kunstgroep CoBrA (Copenhagen-Brussels-Amsterdam). Zowel Miró als CoBrA (1948-1951) experimenteerden met diverse kunststijlen. Tot de CoBrA-groep behoorden onder andere de Nederlandse kunstenaars Karel Appel, Constant, Corneille en Lucebert.
 
European Stars is tot stand gekomen in samenwerking met het CoBrA Museum in Amstelveen en bevat ongeveer zestig werken van de kunstgroep. Daarnaast toont de expositie schilderijen, beelden en tapijten van Miró uit de private collectie van de familie van de Spaanse kunstenaar en uit het museum Successio Miró in Palma de Mallorca. Vele van deze werken zijn niet eerder in Centraal Europa vertoond. Ook is een replica te zien van Miró’s atelier op Majorca. De tentoonstelling is van 2 juli tot 13 november 2016 in het museum te zien.
 
De opening van de tentoonstelling symboliseert tevens het moment van  overdracht van het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Op 1 juli neemt Slowakije dit halfjaarlijkse voorzitterschap over van  Nederland. Voorafgaand aan de opening wordt Prinses Beatrix ontvangen op het paleis van de president van de Republiek Slowakije, de heer Andrej Kiska.