21
Wed, Oct
14 New Articles

Lokal

Willemstad - Minister Armin Konket heeft op vrijdag 22 december 2017 de online digitale data base van het Nationaal Archief officieel in gebruik gesteld.

Hierdoor is een van de grootste openbare digitale DBases van Curaçao via www.nationaalarchief.cw/collectie dag en nacht beschikbaar voor de hele wereld. Hiermede is nog een stap gezet in verbetering van de dienstverlening naar het publiek.

Meer dan 1,1 miljoen namen uit de aktes online
Meer dan 1,1 miljoen namen uit de aktes van de Burgerlijke Stand op Curaçao is online. Stamboomonderzoek kan nu 24/7 vanuit elke plaats ter wereld uitgevoerd worden. Het unieke van deze Dbase is dat ook de gedigitaliseerde akte direct beschikbaar is. Die zijn gekoppeld aan de namen. Om de werking van dit unieke bestand voor iedereen extra onder de aandacht te brengen heeft een medewerker van het Nationaal Archief de heer Hunnely Felicia de Minister gebruikt als voorbeeld voor een stamboom onderzoek.

Het resultaat hiervan was voor de minister interessant. Het werd tevens duidelijk dat ‘nieuwsgierigheid’ het belangrijkste reden is waarom het groot publiek belangstelling heeft voor het gebruik van de bestanden van de Nationaal Archief.

Archieven overheidsbestuur op Curaçao online
Een andere Dbase dat online beschikbaar gesteld is een van de archieven van het overheidsbestuur op Curaçao vanaf 1707-1939. Het is de bedoeling dat deze binnenkort bijgewerkt wordt tot 2010. De directeur van het Natoinaal Archief, de heer Max Scriwanek, gaf een uitleg hiervan. Extra aandacht gaf hij aan het archief Juliana Brenneker. Tot voor kort was dit archief voor niemand beschikbaar, vanwege de slechte materiele staat. Het archief Juliana Brenneker archief is onlangs door de UNESCO erkend als “Memory of the World”.

Historische foto’s online
Ook zijn er nu een paar duizend van de circa. 400.000 historische foto’s die het Nationaal Archief in beheer heeft nu online.