22
Wed, Sep
7 New Articles

Lokal

Willemstad - Op donderdag vierde aannemer BWM NV met opdrachtgever Stichting Monumentenzorg Curaçao (SMC) pannenbier bij het restauratieproject ‘La Moda de Paris’.

In december kwam het gebouw aan de Consciëntiesteeg 68 nog in het nieuws omdat na jarenlange verwaarlozing en heftige regenval de iconische gevel instortte, alsook dat van het er tegenovergelegen pand op nummer 61. Beiden zijn in januari 2021 door SMC aangekocht, waarna gelijk werk is gemaakt van de stabilisering en cascorestauratie van de panden. Nu is het hoogste punt bereikt en SMC hoopt dat de overheid de Consciëntiesteeg in het rifgebied in Otrobanda binnen twee weken weer kan openstellen voor publiek.

IMG 20210702 WA0020Dat de restauratie van de panden een behoorlijke klus zou zijn was bij de aankoop al duidelijk. Waar ‘La Moda de Paris’ na anderhalve maand stabiel genoeg bleek om te beginnen met het de bouw van een nieuw dak, had Consciëntiesteeg 61 nog wat verrassingen in petto. Maandenlang bleek tijdens de werkzaamheden dat er onderdelen instabiel werden of zelfs instortten. Er moest dus voorzichtig vooruitgang geboekt worden, waardoor het instortingsgevaar pas medio mei geweken was.

Inmiddels heeft het dak van ‘La Moda’ het hoogste punt bereikt en is nummer 61 zo ver dat de herstelwerkzaamheden op een veilige manier zijn begonnen. Inmiddels is daar flinke vooruitgang mee geboekt en wordt er nu gezocht naar de fondsen die er nodig zijn om ook het dak en de goten te herstellen. Deze kosten liggen dusdanig hoog dat hier externe financiering voor nodig is.

De panden zijn van bijzondere culturele waarde omdat zij een periode uit de geschiedenis van Otrobanda vertegenwoordigen waarin de textielhandel hoogtij vierde en kooptoerisme uit de regio aantrok. Grote rollen stof hingen van de bijzonder fraaie houten stellages in alle kleuren van de regenboog, waarover druk in meerdere talen onderhandeld werd.
IMG 20210702 WA0019 Voor veel oudere Otrobandista’s is de Consciëntiesteeg nog steeds een begrip, een melancholisch voorbeeld van vergane glorie. Dit uitdagende restauratieproject vormt een eerste stap richting een nieuwe toekomst voor dit bijzondere stukje Otrobanda.