21
Wed, Apr
0 New Articles

Lokal

18-60 jarigen kunnen later registreren

Kralendijk - Zestigplussers zijn nu aan de beurt om zich te registreren voor de coronaprik. Aan 18-60 jarigen wordt gevraagd zich nu niet aan te melden, ze zijn op dit moment nog niet aan de beurt.

,,Het callcenter is de afgelopen dagen plat gebeld door mensen die zich willen registreren. Mensen moesten heel vaak bellen voordat ze een medewerker aan de lijn kregen. We weten nu dat er ook 18-60 jarigen zijn die zich aanmeldden terwijl ze nog niet aan de beurt zijn. Het advies is nu om niet te bellen voor een vaccinatie, terwijl je als het om de leeftijd gaat nog niet aan de beurt bent,” zo laat coördinator Joey van Slobbe van de afdeling Publieke Gezondheid, PG, weten.

Van Slobbe erkent dat het callcenter en www.bonairecrisis.com met kinderziektes kampen bij de registratie van mensen die zich melden voor het coronavaccin. ,,De lijnen waren de afgelopen dagen overbezet, daarom worden nieuwe lijnen geopend. We hebben bij de online registratie gezien dat het systeem mensen soms een afspraak op een dag geeft waarop niet geprikt wordt. Dat wordt nog gecorrigeerd.”

Mensen die geen mailadres hebben, kunnen bij een telefonische aanmelding of online registratie de mail van een familielid of bekende gebruiken voor de bevestiging van hun afspraak. Maar als het familielid of de bekende zich later zelf wil aanmelden, moet de persoon een ander mailadres opgeven, Als iemand dat niet doet, wordt de registratie niet afgerond omdat het mailadres al een keer is gebruikt.

Het is voorgekomen dat mensen jonger dan 60 jaar zich aanmeldden en een afspraak hebben gekregen. ,,Dat kan omdat het systeem niet altijd doorheeft of iemand 60-plus is. Als iemand een sédula bij de registratie opgeeft, is de leeftijd bekend. Maar bij een persoon die een pasportnummer opgeeft, kan het systeem niet achterhalen wat de leeftijd is. De mensen jonger dan 60 jaar die straks op een afspraak verschijnen, kunnen die dag niet geprikt worden. In deze fase moeten de 60-plussers worden gevaccineerd.”

Bonaire krijgt van Nederland genoeg vaccins om iedereen die daarvoor kiest te laten vaccineren, zo laat Van Slobbe weten. ,,Mensen kunnen gerust zijn dat wanneer ze aan de beurt zijn, ze ook echt gevaccineerd worden. Er zijn medische redenen om de groep van 60-plussers als eerste de coronaprik te geven. Laten we de 60-plussers daarom voorrang geven.”
thumbnail 2