17
Sun, Jan
0 New Articles

Lokal

Kralendijk – Op de tweede dag van de Kickoff Masterplan 2030 heeft de workshop over behoud van de lokale cultuur, normen en waarden bij duurzame economische groei en ontwikkeling, een scala aan praktische tips opgeleverd.

Bonaire 120Een van de belangrijkste aandachtspunten voor de deelnemers, die vanuit alle gelederen van de sameleving deelnamen, was dat de inwoners van Bonaire hun mindset dienen te wijzigen. Die wijziging wordt gezien als een van de grootste uitdaging voor de bevolking om uiteindelijk Bonaire als Blue Destination te creeeren.

De inwoners van Bonaire hoeven zichzelf niet langer zien als inwoners van een klein eiland met beperkingen. In een wereld die steeds verder digitaliseert, worden meer en meer kansen geboden aan de inwonders. Het eiland staat via de digitale snelweg immers in verbinding met de hele wereld. Bonaire zou ook de mentaliteit van ‘asina mes e ta bon’ (zo is het wel goed genoeg) overboord moeten gooien.

De deelnemers zijn er van overtuigd dat de inwoners veel meer kunnen bereiken dan ze nu denken, de kracht van positieve affirmaties helpt daarbij. Het is bijvoorbeeld jammer dat de tekst van het volkslied vermeldt: ‘Alhoewel het eiland klein is en zijn tekortkomingen heeft.’ Dit is een voorbeeld van een negatieve gedachte die een grotere impact heeft dan men denkt.

Bonaire 116Andere aandachtspunten vanuit de workshop zijn dat de eigen taal, het Papiaments, na 10-10-10 niet langer de status heeft van officiële taal. Voor het behoud en de ontwikkeling van de cultuur vinden de deelnemers dat het Papiaments weer een officiële status zou moeten krijgen. Scholen dienen in het lespakket aandacht te besteden aan de culturele erfenis, de eigen geschiedenis en de multiculturele rijkdom van Bonaire.

Jongeren kunnen gemobiliseerd worden als ‘Junior Cultural Warriors’, net zoals jongeren door STINAPA worden ingezet als Junior Rangers. Via de jongeren is het ook mogelijk om de cultuur van ouderen nieuw leven in te blazen. Bij de economische groei en ontwikkeling is het belangrijk dat de Bonairiaanse normen en waarden waaronder respect voor elkaar behouden blijft.

FOTO’S: Deelnemers aan de workshop over het behoud van de cultuur bij een economische ontwikkeling en groei.