27
Sun, Sep
3 New Articles

De leden van het Kiescollege in aanwezigheid van gezaghebber Rijna en griffier Cecilia. Foto: Yarid Piloto

Lokal

Kralendijk – D66 heeft de verkiezingen voor het Europese Parlement op Bonaire , Sint Eustatius en Saba gewonnen. Van de 1.827 geldig uitgebrachte stemmen op de eilanden, wist D66 1.119 dat wil zeggen 61,9% te halen.

thumbnail Samira Rafaela EU Campaign 001Samira Rafaela, de kandidaat met een Curaçaose moeder, kreeg op Bonaire 959 stemmen van de 1.106 stemmen die op de partij zijn uitgebracht. Zo heeft gezaghebber Edison Rijna, voorzitter van het Hoofdstembureau op Bonaire bekend gemaakt. Rafaela kreeg 1.001 van de 1.119 stemmen die op de BES-eilanden op D66 zijn uitgebracht.

Bij de verkiezingen voor het Europese Parlement eindigde de PvdA met 152 stemmen, 8,4 % van alle stemmen als tweede. Het CDA werd derde, de partij kreeg van de kiezers op de eilanden 112 stemmen, dat was goed voor 6,2 % van de stemmen. De VVD, de partij van premier Rutte, eindigde met 85 stemmen oftewel 4,7 procent van het geheel op de vierde plaats. GroenLinks behaalde 78 stemmen, dus 4,30 procent van het totaal.

Bij de verkiezingen voor het Europese Parlement waren er in totaal 15.515 mensen met stemrecht. Er zijn 1.807 geldige stemmen uitgebracht. In totaal zijn er acht ongeldige stemmen uitgebracht. Twaalf kiezers stemden blanco. Op Bonaire waren er 12.747 mensen met stemrecht, 1.555 mensen zijn gaan stemmen. In totaal zijn er het eiland 1.539 geldige stemmen uitgebracht, vier stemmen waren ongeldig en er waren twaalf blanco stemmen.

D66 wint ook bij Kiescollege Bonaire

Op Bonaire hebben voor het eerst leden van het Kiescollege afgelopen maandag gestemd. D66 heeft ook daar gewonnen. Het Kiescollege van Bonaire kan in totaal negen stemmen uitbrengen voor de Eerste Kamer. Bij deze verkiezing haalde D66 vier stemmen, de PvdA drie en GroenLinks twee.

Het Bonairiaanse Kiescollege bestaat uit vier leden van de MPB en wel Elvis Tjin Asjoe, Nina den Heyer, Désirée Coffie en Joselito Statia. Voor de PDB zitten Kia-San Silberie, Benito Dirksz en Shurwin Sint Jago in het Kiescollege. Raynold Wilsoe en Gisette Emers zitten voor de UPB in het college. De drie leden van de PDB zijn maandag tijdens een vergadering van de Eilandsraad beëdigd en hebben daarna samen met de andere leden gestemd die al eerder waren beëdigd.

thumbnail IMG 1615